Živí mrtví - Totální válka část druhá

července 16, 2017

Válka je v plném proudu a jedna strana zažila velkou porážku. Alexandrie je zničená a i když není spor u konce, je těžké věřit ve vítězství. Je těžké věřit v mír a vzájemný respekt. Tahle válka ale musí jednou skončit. Kdo ale bude na straně vítězů? Bude to Rickova komunita, složená z utlačovaných a terorizovaných skupin a kteří mají vedle nepřítele tajného spojence? Nebo to budou Spasitelé se svým užvaněným vůdcem ohánějícím se baseballovou pálkou? Každá strana má plán a každá strana má vůdce, který je může dovést k vítězství. Kdo to ale bude?


Totální válka část druhá je už jedna dvacátý díl komiksové zombie série Živí mrtví. Tímto dílem se navíc uzavírá jedna dlouhá dějová linie, jeden příběh točící se okolo skupiny Spasitelů. Celá tato linie, kde se představilo několik nových postav v čele s ďábelským Neganem a jeho Lucille, byla jedna z nejočekávanějších mezi fanoušky. Čeští čtenáři si tak konečně můžou přečíst o tom, jak spor s Neganem dopadne.

Druhá část totální války se dá označit jako jedno velkého očekávání. Čeká se velký boj, vyhrocené scény, spousta mrtvých a hlavně strhující a naprosto odzbrojující finále, které tu ještě nebylo. Druhá část tohle všechno má, zároveň je ale trochu jiná, především to finále je pěkně nečekané. Pro někoho tak bude velkým zklamáním, pro někoho zajímavou vidinou do budoucnosti. Jak je ale zvykem u této série, Robert Kirkman si občas jede po svém, ne podle očekávání, ne podle zažitých zvyků. A to dělá z Živých mrtvých dobrý a kvalitní příběh, který je sice už trochu nekonečný, ale pořád přináší něco nového. Třeba konec, který si každý představoval tak trochu jinak.

"Mrtví jsou problém... ale ten už teď dokážeme vyřešit. Vždycky budou představovat nebezpečí... nikdy úplně nezmizej... ale s tím si prostě poradíme. V dlouhodobým horizontu. Takže to jediný, co nám ještě dělá starost... jsi TY."


Příběh se nese v duchu své první části. Je to rozjetá akce plná emocí a napětí, plná obětí na obou stranách. Taková je ale jakákoliv válka. Je krutá a nemilosrdná, je plná zrady a odplaty, je plná nevinných obětí a fanatiků. V takovém čase se utvářejí lidské charaktery, projevují se jejich nejskrytější vlastnosti, posouvají se kupředu nebo se naopak ukrývají v koutě. Válka lidi mění a málokdy k dobrému. A tato válka změnila hodně. Změnila své hrdiny. Donutila je sáhnout si na dno, překonat svá vlastní očekávání, změnit svá vlastní přesvědčení a postavila je před tvrdou skutečnost. V tuhle chvíli už totiž nejde jen o pomstu, ale o budoucnost a směr, kterým půjde.

Závěr Totální války je hodně rozporuplný a hodně závisí na tom, co od něj čtenář očekává. Dostane se mu ale spoustu odpovědí, vyhrocených dialogů a také nečekaný závěr, který ale bude mít silný vliv na další osudy hrdinů. Všechny činy mají své následky a autor si toho je dosti vědom. Živí mrtví se tak nesnaží zavděčit každému, protože realita je vždycky jiná. Díky tomu tato série neztrácí na kvalitě a má svým čtenářům pořád co nabídnout.

Český název: Živí mrtví - Totální válka část 2 | Originální název: The Walking dead - All Out War Part 2 | Autor: Robert Kirkman, Charlie Adlard Série: Živí mrtví 21 Počet stran: 136 | Nakladatelství: Crew
Hodnocení: 4,5/5


You Might Also Like

0 komentářů