Winter | Marissa Meyer

března 05, 2017

Cinder, Scarlet, Cress a Winter. Popelka, Karkulka, Locika a Sněhurka. Jejich příběhy každý známe, z pohádek. Příběh Měsíčních kronik je ale trochu jiný. Je to svět v daleké a moderní budoucnosti, kde zuří mezihvězdná válka mezi Zemí a Měsícem a kde se ztracená princezna a zároveň kyborg snaží dostat zpátky na svůj trůn.


Série Měsíční kroniky od Marissy Meyer, která je moderním převyprávěním oblíbených pohádek, nám v každém díle představila známé pohádkové postavy. Z jednoduché pohádky o Popelce se ale vyklubal do detailů propracovaný, komplikovaný, ale naprosto strhující a chytrý příběh několika hrdinů, kteří se spojili s cílem dosadit na trůn pravou dědičku. V posledním čtvrtém díle je čtenářům představena nová postava a to princezna Winter.

Winter je nevlastní dcerou královny Levany. Pro svou krásu a dobrotu je miláčkem celého dvora. Zároveň je ale tak trochu blázen, protože odmítá svůj měsíční dar a z celého srdce nesnáší svou macechu. Tento cit je ale vzájemný a Winter se právem bojí o svůj život. V boji proti královně ji začne pomáhat nejen přítel z dětství, ale i skupinka neohrožených povstalců v čele s kyborgskou mechaničkou Cinder.

Měsíční kroniky disponují především propracovaným dějem, kde je důležitý i sebemenší detail. Autorka se od prvního dílu posunula opravdu hodně dopředu a pokud byla Cinder předvídatelná, o ostatních dílech se to říci nedá. Příběh je vyprávěn z několika úhlů pohledu a i přes velkém množství vypravěčů je vždy jasné, kdo je zrovna na scéně. Každý charakter je povahově naprosto jiný, jinak se vyjadřuje, jinak smýšlí. A každý se vyznačuje jinými schopnostmi a dovednostmi. 


Winter je ze všech dílů nejrozsáhlejší. Na osmi set stranách ale nenajdete prakticky žádnou nudnou scénu, spíše naopak, je to doslova zběsilá jízda. Ten příběh je jako droga, chcete více a více a autorka vám toho dá mnohem mnohem víc, než by jste čekali. Zápletka je krásně zamotaná, neuvěřitelně se prolíná autorčina představivost a důležité prvky jednotlivých pohádek. Hlavní hrdinové se vrhají do nebezpečných situací, hláškují, projdou si menším peklem a hlavně drží při sobě za jakékoliv situace. Nechybí ani překvapivé momenty, odhalená tajemství, trocha nenásilné romantiky a akce, spousta akce, napětí a nervydrásajících momentů. Z čtivého a nenápadného retellingu se tak postupem času, díl od dílu, stala jedna z nejlepších young adult sci-fi sérií, které můžete na současném trhu najít.

Pohádkové motivy jsou v současné době hodně oblíbené a jejich prvky můžete v literatuře vidět často. Díky tomu se ale kniha stává předvídatelnou, protože už má základ v jiném příběhu. Marissa Mayer nám ale známé motivy překroutila takovým způsobem, že nepochopíte, jak si tohle mohla vymyslet. A ve Winter je takových momentů požehnaně, Není to ale nic přeplácaného, všechno si jde svou přirozenou cestou. Ukončení celé série pak nepostrádá důstojnost, hlavní i vedlejší dějové linky jsou pěkně uzavřené a člověk má po dočtení pocit, že konečně složil jednu velkou stavebnici. Všechno totiž do sebe krásně zapadá, nic nepřebývá, nic nechybí. Jen ten pocit lehké melancholie zůstává, ale to se u tak dobrých sérií většinou stává.

"A pak žili šťastně a spokojeně až do konce svých dní." 

Winter má přesně takový ten konec, který si zaslouží. Marissa Meyer šla navíc mnohem dál a po samotném vrcholu nám ukázala jakým směrem se postavy vydají, kam směřují jejich cíle a co chtějí do budoucna dělat. Jak už bylo psáno výše, autorka nám toho dala mnohem více a věřte, po dočtení vám to bude málo.

Český název: Winter | Originální název: Winter | Autor: Marissa Meyer Série: Měsíční kroniky 4 Počet stran: 765 | Nakladatelství: Egmont
Hodnocení: 5/5
Recenzi najdete i na webu fantasyknihy.eu

You Might Also Like

13 komentářů

  1. Ani se nedivim, knihu jsem cetla jednim dechem... Ted si jeste precti Hvezdy nad hlavou, at mas ten zaver jeste bohatsi :-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na ty se v brzké době chystám a ještě mám komiks, co nedávno vyšel :)

      Vymazat
    2. Do češtiny se teprve chystá, aspon Egmont to tak naznačil - https://www.goodreads.com/book/show/29772863-wires-and-nerve-volume-1?ac=1&from_search=true

      Vymazat
    3. aha, to jsem videla na gr, ale nevedela jsem co to je :-D

      Vymazat
  2. Souhlasím, Winter byla skutečně skvělá a jako závěrečný díl neuvěřitelně akční, povedená a dotažená. Já bych si ráda přečetla Wires and Nerve, ale nějak jsem ho zatím nenašla za rozumnou cenu :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S největší pravděpodobností vyjde v češtině, Egmont to naznačoval na svým facebooku :)

      Vymazat
    2. Tak to musím doufat, že vyjde. A že vyjde levnější :D

      Vymazat
  3. Jako první musím pochválit pěknou recenzi. Je vidět, že se ti líbí. JÁ patřím bohužel k odpůrcům této knihy, přesto ale ráda čtu recenze, abych tak nějak zjistila, proč se kniha lidem líbí :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju a jsi asi první člověk, který mi napsal, že se mu kniha nelíbí. :) Ale tisíc lidí, spousta názorů. Máš recenzi? Tvůj názor by mě zajímal.

      Vymazat
  4. Já jsem teprve rozečetla Cinder (jo, já vím, jsem trochu pozadu :-D), ale koukám, že se mám ještě rozhodně na co těšit :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aspon toho máš spoustu před sebou :) tahle série je díl od dílu lepší a lepší ;)

      Vymazat
  5. Á, Měsíční kroniky. Jedna z nejlepších YA sérií, které jsem kdy četla. Winter se mi bohužel stále nedostala do rukou, ale vzhledem k tomu, jak je to dávno, co jsem četla první tři díly, to nejdřív vidím na opětovné přečtení, na které se ovšem už teď hodně těším. :)

    OdpovědětVymazat