Feralové - Pod křídly vran | Jacob Grey

dubna 12, 2016

Rodiče se ho vzdali, když byl malé dítě. Jeho nejbližšími kamarády a rodinou se staly tři vrány, se kterými žije v opuštěném parku. Krákovi se zdá přirozené, že se svými kamarády dokáže mluvit a hlavně, že rozumí jejich řeči. Poklidný život na ulici pak jednoho dne naruší útěk několika trestanců a Krák se chtě nechtě stane součástí nových událostí. Jeho noční můra se probudí k životu.


Pod křídly vran je první díl urban fantasy série z pera Jacoba Greye. Kniha vyšla ve více jak jednatřiceti jazycích a společnost Century Fox zakoupila filmová práva. O samotném autorovi se toho moc neví. Má rád temné příběhy, miluje zvířata a žije ve Spojených státech. Jeho série Feralové se jak zpracováním, tak i příběhem řadí pro mladší čtenáře. To ale neznamená, že si knihu nemohou přečíst i starší čtenáři. Greyovo vypravování je nejen svižné a nenáročné, ale občas nabírá až hororový nádech.

Krákův příběh je velice jednoduchý. Autor se vyznačuje jednoduchými a jasnými větami, zbytečně neodvádí čtenářovu pozornost o rozsáhlé popisy a detaily. Jedná se totiž především o knihu, která má zaujmout čtenáře od deseti let. Z toho důvodu je hlavní zápletka a celkové vyústění snadno odhalitelná a překvapí jen málokoho. Vyvažuje to ale přiměřená dávka akčních scén nebo dobře vykreslená atmosféra příběhu. Chvílemi poklidný příběh o hledání se tak stává napínavý a nechybí ani mrazivé a hororové prvky.


V knize má velkou roli přátelství, rodina a vzájemná důvěra. Krák vyrostl sám, odvržený od své rodiny, a proto jsou pro něj jeho zvířecí přátele to nejbližší, co má. Vyznačuje se také velkým odhodláním a touhou po spravedlnosti. Nebojí se podat pomocnou ruku člověku v nesnázi. Autor své dětské hrdiny vykreslil tak trochu moc dokonale a vyzrále a z dospělých postav udělal spíš jen takový nepotřebný doplněk. Většinou se právě přítomnost dospělého člověka ukáže jako zbytečná nebo komplikující situaci. 

Pod křídly vran je příběh prodchnutý fantasy a nadpřirozenem. Příběh o hledání vlastní minulosti a také o postavení se svým nočním můrám. Kniha má zajímavou zápletku, sympatické hrdiny a nebojí se zahrát na drsnější strunu. Pořád se ale jedná o příběh pro mladší, takže v něm nehledejte smysluplné nebo originální prvky. Feralové mají především pobavit a poukázat na to, jak důležitá je nejen láska mezi lidmi, ale také mezi lidmi a zvířaty.

Český název: Pod křídly vran | Originální název: The Crow Talker | Autor: Jacob Grey Série: Feralové 1 Počet stran: 255 | Nakladatelství: Host
Hodnocení: 3/5

Velké poděkování patří nakladatelství Host za poskytnutí knihy na recenzi.

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Tahle kniha mě hodně zaujala námětem, mám ale obavu, že mi už nesedne zacílením - YA knihy mě zkrátka většinou nebaví. Ale věřím, že mladší čtenáři si tam to své najdou :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Já jsem od Feralů čekala trochu víc, o pár let dříve bych si je určitě užila mnohem více :) Takhle mi přišel příběh trochu jednodušší, ale jako pohodová oddechovka byl dobrý :)

    OdpovědětVymazat