Star Wars - Revan | Drew Karpyshyn

listopadu 09, 2015

Proslulý bojovník a dobyvatel. Ale také zrádce a vrah. Nejdřív Jedi, pak Sith. Teď se ale znovu navrátil ke světlé straně Síly. Rytíři řádu Jedi mu vymazali vzpomínky na hrůzné události a Revan se vrátil ke svému bývalému životu. Aspoň tak si to myslí ostatní. Revan se ale změnil. I přes všechen zákaz se oženil a noc co noc se budí zbrocený potem. Noční můry ho nenechávají spát. Ale nejvíce ho děsí ty drobné střípky minulosti, které ve svých snech vidí. Co se mu vlastně stalo? Proč musel zapomenout?

Revan je příběh, jehož počátky můžete najít v počítačové hře zvané Star Wars: Knights of the Old Republic. Postava Revana má ve světě mnoho fanoušků a právě oni čekali na to, jak bude jeho příběh ukončen. Spisovatel Drew Karpyshyn už má na svém kontě několik příběhů z universa Star Wars, například vynikající Cestu zkázy, která vyprávěla o drsném, ale strhujícím osudu Darth Banea. 

Tento příběh patří mezi tzv. Legendy, tedy příběhy ze Staré Republiky. Pokud se v knihách z tohoto světa moc neorientujete nebo je vám samotná počítačová hra cizí, tak vám možná pomůže časové zařazení samotného příběhu. Revan se odehrává téměř 4000 let před filmovou Epizodou IV.

Revan je legendou, a to jak v tom dobrém, tak i v tom špatném smyslu. Po všech těch strašných událostech, se rozhodl usadit. Jeho paměť byla rytíři Jedi upravena a on si nic nepamatuje. Oženil se a se svou ženou Bastilou vede normální život. V poslední době ale Revan nemůže spát. Jeho sny jsou plné střípků z minulosti a Revana to dohání skoro k šílenství. Rozhodne se proto oslovil starého kamaráda Canderouse a vydat se za svou minulostí. 

Hlavní dějová linie se ale netočí jen kolem Revana. V knize se totiž střídají vyprávění ze dvou pohledů. První je ten Revanův, druhý patří Sithovi jménem Scourge. Scourge je už od začátku velmi zajímavá postava. Jen je jeho vyprávění chvílemi nudné a až moc zdlouhavělé. Scourge je ale skvělým představením temné strany síly. Je krutý, zlý, vyžívá se v mučení a zastrašování. Na druhou stranu, ale dokáže uznat chybu a má zdravý pohled na věc. Jde si tvrdě za svým.

Celá kniha je zajímavou kombinací dobrého příběhu s akcí. Revanova minulost je zde odkrývána postupně, takže i neznalec počítačové hry se nemůže nikde ztratit. Díky Scourgeovu pohledu pak můžeme nahlédnout i pod pokličku Temné rady. Kniha je čtivá a dobře zpracovaná jak pro fanoušky hry, tak i pro prosté čtenáře. Sem tam se najdou hluché nebo nudné části, ale ty zajímavé a dobře napsané to hravě vynahradí. Jednotlivé postavy jsou dobře napsané, nejsou splývající a jejich vývoj je přirozený. Nejedná se ale o žádné jednostranné charaktery. I když tu máme Světlou a Temnou stranu síly, v závěru je pak vlastně jedno, kdo na které straně stojí. 

Revan je kniha plná akce, napětí a světelných mečů. Je to příběh legendy, která hledá svoji minulost a Sitha, který se snaží dostat výš, než je ceněn. Je to zároveň příběh, který je propracovaný kvalitně a poutavě. Autor nešetří oblíbenými souboji se světelnými meči ani krvavými intrikami, kdy vlastně ani nevíte, kdo intrikuje s kým a proti komu. A to dělá z Revana napínavou knihu až do konce a rozhodně by si ji neměl nechat ujít žádný fanoušek tohoto světa.

Český název: Star Wars - Revan | Originální název: Star Wars - Revan | Autor: Drew Karpyshyn Série: Star Wars: Stará republika 1 Počet stran: 320 | Nakladatelství: Egmont | Žánr: Sci - fi, Adventure
Goodreads | CBDB
Hodnocení: 4/5
Recenzi najdete i na webu fantasyknihy.eu



You Might Also Like

2 komentářů

  1. Z tvé recenze zní knížka velmi dobře, podívám se po ní :) Já teď čtu Thrawnovu trilogii, tak možná potom..
    http://wholepackmagazine.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu jsem četla kdysi dávno :) A líbí se? Revan je určitě povedený, ale co se mi líbilo ještě více od tohoto autora, tak je Darth Bane :)

      Vymazat