Kdo je Diana Gabaldon?

listopadu 02, 2015

Američanka, best-sellerová spisovatelka, tituly ze zoologie, mořské biologie nebo behaviorální ekologie. Téměř dvanáct let psala technické články a recenze na softwary. Autorka několika komiksů pro Walt Disney. Pro celý svět je ale ta, která přivedla k životu příběh Claire a Jamieho ze série Cizinka. 


Diana Gabaldon se narodila v roce 1952 v Arizoně. Díky své rodině má v sobě nejen americké, ale i anglické a mexické kořeny. Diana se ve svém mládí aktivně věnovala studiu, kde si za roky pilného učení vysloužila rovnou tři akademické tituly. Svoji kariéru začala v Centru enviromentálních studií, stala se profesorkou na Arizonské státní univerzitě a napsala nespočet vědeckých článků. Založila vědecký čtvrtletník Science Software a hojně přispívala do kreslených komiksů z dílny Walta Disneyho.

Ke psaní historické série se dostala až v roce 1988. Ze začátku ale neměla vůbec tušení, o čem psát. Zlomovým okamžikem se pak pro ni stal seriál Doctor Who se svou epizodou The War Games. Aby byl její první příběh věrohodný, hledala informace v nejrůznějších historických knihách. Jelikož se ale jednalo o dobu, kdy nebyl ještě internet, musela si všechno vyhledávat pěkně po staru. Navíc její původní záměr napsat historickou knihu začal nacházet trhliny, když vymyslela postavu Claire. A díky tomu se dostala k prvku cestování v čase. První díl Cizinka pak vyšel v roce 1991.

"Pohlcující a hřejivé, tahle první kniha evokuje zemi a tradice Skotska, její postavy jsou realistické, divoké a sympatické."
Publishers Weekly o Cizince

Cizinka v roce svého vydání vyhrála cenu Romance Writers of America's RITA. Celá série v současné době čítá 8 dílů a několik doplňujících románů. Přeložena byla do více jak 24 jazyků a prakticky každý díl série se dočkal předních příček nejprodávanějších knih. A jak to už bývá skoro zvykem, tak i Cizinka se loni dočkala svého prvního seriálového zpracování, které přineslo nejen Dianě, ale celé sérii ještě větší popularitu.

Dianin osobní život je pak stejně úspěšný jako její kariérní. Stále žije v Arizoně se svým mužem Dougem a mají už tři dospělé děti. Jedním z nich je i Sam Sykes, autor fantasy knih. Zajímavostí je, že před napsáním Cizinky nikdy nenavštívila Skotsko. Největší inspirací a zdrojem informací pro ni byli studie skotský reálií v knihovně.

Diana Gabaldon ale není jen skvělá spisovatelka. Protože napsat knihu, to není všechno. Diana se aktivně věnuje svým webovým stránkám a aktivně přispívá a odpovídá na dotazy fanoušků na facebooku a twitteru. Často se také účastní nejrůznější srazů a conů, kde podepisuje svoje knihy a fotí se s fanoušky. A možná jste o tom už slyšeli, ale prý se každý měsíc sejde s Georgem R. R. Martinem na snídani. O čem si asi povídají?

You Might Also Like

0 komentářů