Recenze: Krvavá hraběnka

března 13, 2015

Český název: Krvavá hraběnka
Originální název: House of Bathory
Autor: Linda Lafferty
Počet stran: 366
Nakladatelství: Jota
Žánr: Fiction, Historical, Horror, Paranormal
Goodreads | CBDB


××××××××××××××××××××××××××××

Legendu o krvavé Čachtické paní zná téměř každý. Alžběta Bathoryová se se svými činy, ať už je spáchala nebo ne, zapsala do historie celého světa. O čtyři sta let později rodinná kletba znovu ožívá...

Betsy Pathová pracuje jako psycholožka. Mezi její současné pacienty patří i Daisy, velmi uzavřená dívka stylizující se do gothic stylu. Léčba nejdřív vypadá beznadějně, pak ale dojde k výraznému zlepšení. Betsy ale musí léčbu na chvíli přerušit. Její matka, slavná historička studující dávnou legendu krvavé vražedkyně, byla během svého pobytu na Slovensko unesena.

Krvavá hraběnka by se dala řadit mezi historické romány, které obsahují prvky nadpřirozena. Hlavní dějová linie se dělí na dvě části. První je konec roku 1610, kde jsou zachyceny poslední dny Alžběty Bathoryové před zatčením. Hlavními vypravěči jsou služka Zuzana a podkoní János. Druhá část se pak odehrává také na konci prosince ale až v roce 2010. Tato druhá část je pak vyprávěna z pohledu Betsy, její matky nebo dívky Daisy. Příběh vyprávěný z více úhlů pohledu může být pro některé čtenáře dosti zmatený a chaotický. V tomto případě ale autorka dokázala zachytit svoje postavy tak, aby byli snadno rozpoznatelné.

Obě dějové linie jsou pro příběh velmi důležité. Rok 1610 zachycuje hraběnku jako krutou a nemilosrdnou ženu, která si libuje v sadismu a utrpení. Současnost je pak více psychologická. Autorka v knize zmiňuje Červenou knihu od Carla Gustava Junga a právě z ní je použito spousta odkazů a náznaků. Způsob zpracování tohoto příběhu není neobvyklý, ale pro okolí může být psychologické vyprávění značně obtížné a nesrozumitelné. Proto je důležité, aby se čtenář knize věnoval naplno, a to bez rušivých elementů.

Způsob, jakým Linda Lafferty zachytila slavnou hraběnku není neobvyklý. Její životní osud byl už několikrát zachycen a to z nejrůznějších pohledů. Jaká je ale skutečnost, zda opravdu byla taková zvrácená vražedkyně, se už nikdo nikdy nedozví. Sama jsem se snažila o jejím životě najít něco podrobnějšího, většina se ale shoduje v jednom. Slavné krvavé koupele jsou opravdu jen pouhou legendou, a to z toho důvodu, že krev se sráží během pár minut. O existenci železné panny se historikové také často přou. Že hraběnka vlastnila takový smrtící nástroj se svět dozvěděl až sto let po její smrti.

Krvavá hraběnka je po všech stránkách zajímavá knih. Zpracovává velmi pozoruhodné téma neobvyklým způsobem. Pro mě osobně byla kniha dobrým zpestřením, protože jsem se v minulosti často zajímala o život Čachtické paní. Přečetla jsem spoustu publikací a viděla i filmové zpracování. Sama o sobě ale nemám žádný vyhraněný názor na samotnou Alžbětu, nekloním se ani na jednu stranu. Linda Lafferty svůj příběh zpracovala sice obtížnou formou, ale zachytila ho věrohodně a bez obvyklých historických překlepů.

Děkuji knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzní knihy.
Zdroj: obálka | obrázek

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Mám rada príbehy o Čachtickej pani a chcem si aj tento príbeh prečítať,vyzerá to super :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to opravdu skvěle a hlavně zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
  3. Takéto príbehy mám rada, vyzerá to dosť dobre :)
    Pekná recenzia.

    OdpovědětVymazat