Recenze: Jen jeden den

října 08, 2014

Český název: Jen jeden den
Originální název: Just One Day
Autor: Gayle Forman
Série: Jen jeden den 1
Počet stran: 352
Nakladatelství: YOLI
Žánr: Young Adult, Contemporary, Travel
Goodreads | CBDB

Anotace: Když americká studentka Allyson potká během svého výletu do Evropy na pouličním představení Shakespearovy hry Večer tříkrálový bezstarostného holandského herce Willéma, okamžitě mezi nimi přeskočí jiskra. A když je osud na druhý den svede dohromady znovu, Allyson udělá něco, co by sama od sebe nikdy nečekala: změní všechny své plány a odjede s Willémem do Paříže Po jediném společně stráveném dni a jedné noci se jiskra rozhoří v jasný plamen… dokud se Allyson na druhý den nevzbudí a nezjistí, že je pryč nejen její milenec, ale také její luxusní hodinky a s nimi i sen o velké lásce. Za jediný den se život mladé dívky převrátí naruby. Allyson se vrací do Států a jako poslušná dcera podle přání svých rodičů nastoupí na vysokou školu. Během prázdnin však znovu utíká do Paříže – aby našla odpovědi, vášeň a možná i skutečnou lásku, která ji od onoho osudového dne nedává spát.

Evropa je nejen země velkých možností, ale také velkých zážitků. Na ty své by ale Allyson ráda zapomněla. Před nástupem na vysokou odjela na prázdniny do Evropy a společně se svou nejlepší kamarádkou tal jezdí od jednoho zajímavého místa k druhému. Celá cesta je ale jiná, než si myslela. Něco tomu chybí, něco výjimečného, něco co by ji změnilo život nebo pohled na svět. Večer, před odjezdem do Londýna, pak potká zajímavého Holanďana Willem hrajícího na ulici Večer tříkrálový. A najednou věci začnou vypadat tak, jak mají. Allyson, kterou Willem přezdívá Lulu, se tak rozhodne pro naprosto šílený nápad. Odjede s ním na jeden den do Paříže.

"Jestli čas plyne, pak možná něco, co trvá jen jeden den, může pokračovat donekonečna."

Přiznám se, že čistě dívčí romány moc nečtu. Už od mala jsem tíhla spíše k tomu nadpřirozenu. Občas se ale najdou knižní klenoty i v žánru, který moc nevyhledávám. Za poslední rok mě tak zaujaly dvě autorky a to  Gayle Forman a Colleen Hoover. Tyto dvě spisovatelky mě zaujaly nejen svým stylem, ale především svými příběhy, které vás opravdu chytnou za srdce.

Od Gayle Forman jsem měla už příležitost přečíst si Jestli zůstanu. Útlá knížka se silným příběhem mě zaujala už na prvních stranách. Jen jeden den to měl o něco těžší. Chvíli mi trvalo, než jsem se začetla, ale výsledek byl pak stejně dobrý. Jen jeden den v sobě totiž ukrývá spoustu nádherných myšlenek, je plný odvahy a strachu, je plný lásky i zloby. Příběh o hledání vlasního já, o hledání cíle a vlastní budoucnosti. Je plný Shakespeara, makronek a Paříže. Je to romantická kniha, ale svým způsobem jiná.


Postavu Allyson jsem si zamilovala ihned. Nejdřív nesvá, taková tichá a nevýrazná dívka, která si nechává život řídit svoji mámou. Jasně, rodiče vždycky chtějí pro své děti to nejlepší. Vždycky ale nastane doba, kdy se musíme sami postavit na své nohy a sami rozhodnout, co je pro nás v životě to správné. A tohle mi bylo s Allyson dosti blízké, z vlastní skušenosti. A nejen to. Kdybych měla vybrat knižní hrdinku, která je mi charakterově podobná, jedna z možností by byla asi Allyson. Mám doslova před očima kapitoly, kdy Allyson nastupuje na vysokou a po několika měsících si uvědomuje, že vysoká není taková, jakou si ji vysnila. Ano, taková jsem taky byla. Také jsem trávila dny spaním, kdy jsem si připadala neustále unavená. Stranila jsem se ostatních a ve škole proplouvala. Bylo to něco nového, těžkého a člověk na to byl sám i když měl okolo sebe spoustu přátel. Ono to trvá, než se člověk sám najde a objeví to, co ho baví a naplňuje. Tahle zkušenost nejen mě, ale také Allyson pomohla více vyspět.

Jen jeden den je kniha, kterou si určitě ráda znovu jednou přečtu. Tento příběh totiž není jen o velké lásce, která vám dokáže zlomit srdce, ale o tom vidět krásu i v obyčejných věcech. Celá kniha je navíc je psaná velmi krásným a čtivým stylem. Gayle Forman ví, jaká slova použít a jak z prostého čtení udělat příjemný prožitek.

„Chci to vysvětlit. Uvést na pravou míru. Ale nenapadá mě jak. Nevím, jak lidem otevřít, aniž by mě dveře nepraštily do obličeje. A tak neudělám nic.“

Další knihy od Gayle Forman najdete na arara.cz
Zdroje: obálka | obrázek | ukázka z knihy 

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Jestli zůstanu jsem četla, ale bohužel mě tolik nenadchla. Přišla mi slabá a bylo tam spoustu nevyužitého potenciálu. Jen jeden den jsem nečetla, ale jsou na tu knihu spoustu krásných recenzí a obálka je taky krásná. Snad si ji jednou přečtu, a krásná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  2. hm, mě se právě líbila ta první část, ale potom už to šlo s mým hodnocením z kopce a konec mě teda dorazil... s touto knihou jsem moc spokojená nebyla, ale je fajn, že dalším se líbí :-)

    OdpovědětVymazat