Týden s Písní ledu a ohně - Svět Sedmi království

dubna 02, 2014


Příběh Písně ledu a ohně se odehrává v Západozemí. Západozemí je obrovský kontinent, kde existuje sedm království. Každé s odlišnou historií, zvyky a kulturou. Přesto je ale spojuje nejedna událost. Historie Západozemí se datuje až dvanáct tisíc let zpátky. A co zajímavého se odehrálo předtím, než začali události tolik známé z Hry o trůny?

Ve složité mytologii George R. R. Martina můžete najít, že první lidé se v Západozemí objevili 12 000 let před příchodem Aegona Dobyvatele. Od té doby se historie Sedmi království jen rozrůstala. Došlo k nejednomu střetu, k nejedné válce. Doba 8 000 před se označuje jako Věk hrdinů, kdy bylo Západozemí ohrožováno zatím největším nepřítelem - Jinými. Naštěstí byli ale Jiní zapuzeni a vzniklo účinné zabezpečení - Zeď a Noční hlídka, která zabraňovala nepříteli ze Severu proniknout na Jih. 

Příchod rodu Targaryenů měl za následek vznik hlavního města Králova přístaviště. Aegon Dobyvatel, první dračí král nechal vytvořit slavný Železný trůn z čepelí svých nepřátel a po vzoru Staré Valyrie se oženil se svou sestrou. Dlouho po jeho smrti došlo k první občanské válce, k Tanci draků. Nejen že zemřelo většina vedlejších rodů, ale došlo i k velké úmrtnosti draků. Rod Targaryenů patřil mezi největší dynastie, převzali nejen zvyky ale náboženství ze Západozemí a často uzavírali sňatky mezi sourozenci. Jejich vláda padla ve Válce uchvatitele okolo roku 281.

Rody Baratheonů, Lannisterů a Starků byli hlavními strůjci osudu, kteří dopomohli k pádu Targaryenů. Klíčovou událostí ve Válce uchvatitele bylo plenění Králova přístaviště, kdy člen královské gardy Jamie Lannister zradil a zabil svého krále Aeryse, zvaného Šílený král. Železného trůnu se pak ujal Robert Baratheon, který svůj rod spojil s Lannistery svatbou se sestrou Jamieho, Cersei. 

Děj Písně ledu a ohně začíná v době roku 297, kdy po dlouhém období léta přichází zima. 

Popsat a shrnout rozsáhlou historii Sedmi království by dala hned na několik knih, ale snažila jsem se jednoduše a snad srozumitelně přiblížit to nejdůležitější. Rozsáhlá historie ale není jediná, kdo utváří originální mytologii. Fantazie George R. R. Martina je opravdu velkolepá, protože kromě složitého a detailního popisu života několik rodů bojující o trůn, zapracoval i na jejich vlastní samostatné historii. Nejen že každý rod má svůj vlastní znak, svoje vlastní heslo a složitou historii. Každý má také víru v něco jiného a při čtení tak můžete vidět střet několika kultur. A právě tato propracovanost přidává celé sérii na originálnosti. Kolikrát se totiž zdá, že nečtete příběh vymyšlený v hlavě jednoho spisovatele, ale čtete o historii, která se opravdu udála. 

Zdroje: wikipedia icefire | obrázek 1 | obrázek 2

You Might Also Like

0 komentářů