Týden s Písní ledu a ohně - Seriálové zpracování

dubna 04, 2014


Televizní stanice HBO má prostě čuch na skvělé a originální seriály. Za zmínku určitě stojí tyto seriály (neboli seriály, které jsem viděla nebo které aktuálně sleduju) - Tudorovci, první řady True Blood, Girls nebo True detective atd. No a když přišli s tím, že chtějí natočit seriál na motivy knih George R. R. Martina, strhl se nejdřív pomalý ale narůstající rozruch. Znalci knižních předloh začali jásat (nebo se taky děsit) a ti, co vůbec nevěděli o co se jedná, začali být zvědaví.

Letos to bude už po čtvrté, co se s čím dál populárnějším seriálem setkáme. Každý rok jedna desetidílná řada přivádí diváky do světa plného krutosti, intrik a bojů. Jelikož je série hodně obsáhlá, rozhodli se tvůrci rozložit jednu knihu na jednu řadu. Kvůli ale obrovské rozsáhlosti třetí knihy, byla tato řada rozdělena dokonce do dvou řad. Jak to bude dál, když se Hostina pro vrány a Tanec s draky odehrávají ve stejnou dobu, uvidíme časem.

Hlavními tvůrci seriálu jsou David Benioff a D.B. Weiss. Samotný George R. R. Martin se na tvorbu scénáře nepodílí, ale slouží jako tzv. poradna při psaní scénáře nebo výběru hereckého obsazení. Ale aby si i on užil práci na seriálu, každý rok pro každou řadu píše scénář pro jeden díl. Zajímavostí je, že George dostal hned několik nabídek na zfilmování, ale pouze jen do filmové podoby. Své knihy ale George vždycky viděl v podobě miniseriálu. 



Seriál se po svém uvedení stal hned populární. Já osobně ho řadím mezi trojici svých nejoblíbenějších (spolu s Battlestar Galacticou a Sherlockem). Věrnost seriálu podle knižní předlohy je v první řadě opravdu až neuvěřitelná, v těch dalších najdete pár odchylek, ale podle mě předloze vůbec neuškodili. Navíc se po uvedení seriálu zvedl zájem o knižní Píseň ledu a ohně a řekněme si po pravdě - kdo z nás bookaholiců nemá aspoň jeden díl doma?

Kromě velkého množství fanoušků si seriál získal i kladné ohlasy u kritiků a získal pár ocenění. V roce 2011 získal třináct nominací na cenu Emmy, kterou proměnili nakonec dvě kategorie - úvodní znělka a herec ve vedlejší roli Peter Dinklage (Tyrion). Ten si později odnesl i Zlatý globus za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli v seriálu. 

Zdroje: wikipedia icefire | obrázek 1

You Might Also Like

0 komentářů