RC Review: Pilíře světa

července 16, 2013

Český název: Pilíře světa
Originální název: The Pillars of Creation
Autor: Terry Goodkind
Série: Meč pravdy 7
Počet stran: 579
Nakladatelství: Classic


Anotace: Příběh popisuje osudy Jennsen Daggettové a Oby Schalka, dvou nemanželských dětí krutovládce Darkena Rahla, které se narodily bez magických schopností a byly tak odsouzeny ke smrti, kdyby se jejich matkám nepodařilo včas uniknout z Rahlova dosahu. Jennsen tak prožila dětství a mládí na útěku před Rahlovými služebníky. Její matku však náhle brutálně zavraždí zabijáci nového lorda Rahla. Zmatená a vystrašená Jennsen přijme pomoc od cizince Sebastiana a společně se vydávají na cestu do bezpečí. Osud má však s nimi jiné plány.
Naproti tomu Oba nepoznal ve svém životě nic kromě ponížení. Vyrostl v muže s perverzním viděním světa. Svou krutost zdědil po otci. A jelikož se nedávno dozvěděl jeho pravou totožnost, vydává se zabrat d'harský trůn právem dědice pro sebe.

---

Další, tentokrát sedmé, pokračování série Meč pravdy se k překvapení čtenářů nevěnuje ústřední dvojici Richardovi a Kahlan. Prakticky celá kniha je věnována dvoum osobám - Jennsen a Obovi. Jennsen vyrůstala pouze se svou matkou a celý život žila ve strachu z Darkena Rahla, který se jí snaží najít a zabít. Jaký důvod k tomu má, ale Jennsen ani matka netuší. Vědí jen jedno, Jennsen je jeho nemanželské dítě bez magických schopností.

Oba obdobně jako Jennsen vyrostl s matkou, sice beze strachu, ale s neustálým ponižováním a krutou matčinou výchovou. Stejně jako Jennsen patří mezi nemanželské děti nenáviděného Rahla a právě po něm zdědil výrazné kruté a násilné vlastnosti. Zabíjení malých zvířátek a pitvání se v jejich tělech bere jako další zkušenosti do života. Když se dozví o své pravé totožnosti, pohár jeho trpělivosti přeteče, zbaví se nejen místní čarodějky, ale i matky. A jelikož je syn bývalého panovníka Dhary, rozhodne se uchvátit trůn pro sebe.

Jennsen, která se mezitím se svou  matkou ukrývala v horách, objeví mrtvého vojáka. Není ale sama, objeví ho i náhodně procházející cizinec Sebastian. Nabídne Jenn pomoc. Dojde ale ke střetu a její matka je zabita. Jennsen se proto rozhodne se Sebastianem odejít do Paláce lidu, vyhledat čarodějku, která jim kdysi pomohla. Zároveň se snaží dopátrat pravdy a pravého důvodu, proč ji dříve Darken a teď i Richard Rahl pronásledují.

Oproti ostatním dílům se tento výrazně liší. Jak jsem psala na začátku, Richarda a Kahlan si v tomto díle moc neužijete. Objevují se až v samotném závěru knihy. I tak je příběh velmi zajímavý a zarytý fanoušek Terryho Goodkinda se více dozvídá o krutostech bývalého panovníka Dhary. Darken Rahl nejen že si bral jakoukoliv ženu, kterou chtěl, ale zároveň zabíjel všechny nemanželské děti bez magického daru. Tyto děti jsou i bez magie výjimečné. Mluví se o nich jako o dírách ve světě neboli pilířích světa.

Svět Terryho Goodkinda je neuvěřitelně propracovaný a výjimečný. Jeho tvorba patří mezi epické fantasy a každým dílem to jen dokazuje. Setkáváme se s úplně novýma postavama a obě jsou hodně zajímavé. Jennsen, která prožila velmi smutný život plný útěku, je na svůj věk velmi vyspělá a rozumná. Dokáže se ochránit a je také velmi nedůvěřivá vůči cizím lidem. Kdo by se ji ale divil, když ji celý život šlapou na patu vojáci. Velmi výrazně je ukázána její láska a oddanost matce. Její ztrátu Jennsen nese velmi těžko. Díky tomu ale, že se celý život jen ukrývala, je málo obeznámena se současným stavem Dhary a vůbec nemá představu jaký je nový vládce Richard. Je to ale Darkenův syn a tak bezmyšlenkovitě bere, že je stejně krutý jako jeho otec.

Oba to stejně jako Jennsen neměl v životě lehké. Narozdíl od její matky, ho jeho matka nesnášela, neustále ho ponižovala a připomínala mu, jaký je chudák a bastard. Jeho matka ve skrytu duše cítíla, že je Oba jiný, plný zla. Zdědil po svém otci perverzní a kruté vlastnosti. Výrazně se na něm projevili poté, co se dozvěděl o svém pravém otci. Neváhal zabít nejen svou matku, ale nechutně si pohrát s její mrtvolou a vnitřnostmi.

Pilíře světa jsou čtivé od začátku do konce. Každou chvíli dojde k nějakému zajímavému zvratu a proto se od knihy nedokáže člověk odtrhnout. Ale takhle to bývá u každé Goodkindovi knihy. Málokdy se setkám s takovým autorem. Je jich opravdu málo. Vytvořit originální mytologii s detailní historií, náboženstvím a národy se dneska povede jen málokomu. Kniha navíc upoutá zajímavou obálkou a hlavně pevnou vazbou. Musím uznat, že nové vydání je opravdu povedené.

Děkuji knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku.

You Might Also Like

0 komentářů