Recenze: Jsem roztříštěná

června 05, 2013

Český název: Jsem roztříštěná
Originální název: Shatter Me
Autor: Tahereh Mafi 
Série: Roztříštěná 1
Počet stran: 288
Nakladatelství: CooBoo


AnotaceJsem prokletá.
Mám dar.
Jsem zrůda.
Jsem víc než jen člověk.
Můj dotek je smrtící.
Můj dotek znamená sílu.
Jsem jejich zbraň.
Budu se bránit.

Nikdo neví, proč je Juliettin dotek smrtící, ale Obnova s ní má své plány. Chtějí ji použít jako zbraň.
Ovšem Juliettina představa je úplně jiná…
Kniha, kterou držíte v ruce, vás bude děsit.
Tuhle knihu nebudete moci odložit!

---

Jsem roztříštěná byla u nás dlouho očekávaná kniha. Obdobně jako u Divergence se dočkala v zahraničí velké reklamní propagace a spoustu zahraničních blogů se o knize zmiňovalo a vychvalovalo ji až do nebes. Pamatuju si, jak na jedné stránce na facebooku postupně zveřejňovali jednu kapitolu za druhou. Kniha ale už vyšla i u nás a my si ji můžeme náležitě užít.

Juliette sedí už 264 dnů zavřená mezi čtyřmi stěnami. Za tu dobu se ji místnost natolik vžila do hlavy, že by mohla popsat každý milimetr, každý detail. Juliette se nedotkla lidské bytosti už několik let. Když se tak stane, člověk na kterého šáhne zemře. Proto je zavřená, aby nikomu neublížila. Téměř po roce se v její cele objeví někdo nový, Adam. Po několika dnech si Juliette uvědomí, že je to její bývalý spolužák, který se k ní, narozdíl od ostatních, choval hezky a nešikanoval ji.

Protože venku neustále hrozí válka, jsou Juliette i Adam puštěni z cely ven. Juliette se dovídá, že Adam patří mezi vojáky tzv. Obnovy, které velí mladý důstojník Warner. Warner je od prvního okamžiku Juliette odporný, chce totiž využít jejího daru v mučení ostatních lidí. Dá ji proto na vybranou, buď se vrátí zpět do svého vězení nebo se přidá k Obnově.

Po dočtení knihy jsem si říkala jen: "Wauu. Co to bylo?" Přelouskala jsem ji během noci a nemohla jsem se od ní vůbec odtrhnout. Zpočátku bylo pro mě trochu obtížné začíst se, protože kniha je psána úplně jinak, než jsem zvyklá. Autorka má osobitý styl psaní a doslova se vyžívá ve zvláštních opisech. Kromě toho je kniha doplněna tzv. škrtaným písmem, kterým Juliette vyjadřuje své myšlenky a pocity. Právě díky tomu se do knihy ještě více vžijete. Kniha je natolik odlišná, ale o to víc je skvělá. Ten zvláštní styl psaní, děj, který běží a nezastaví. Hrdinka, do které se vcítíte a vnímáte všechno, co vnímá ona. A ten konec. Konec je naprosto úžasný a šokující a já se nemůžu dočkat druhého dílu!

Ohledně postav jsem si okamžitě oblíbila Juliette. Docela se divím, že se za tu dobu, co je vězněná nezbláznila. Kdo by vydržel skoro rok nepromluvit a nevidět lidskou bytost. Navíc, když ví o svém daru a sama o sobě si myslí, že je zrůda. Celý život vlastně bojuje za svou existenci a musí se smiřovat s tím, že ji odsuzuje nejen celá společnost, ale hlavně její rodiče. Rodiče se jí totiž radši zbavili a nechali ji zavřít. Juliette si zdravý rozum udržuje hlavně tím, že touží spatřit létat ptáka. Žije totiž v době, kde žádní ptáci už nelétají.

Kniha je vážně skvělá a považuji ji za jednu z nejlepších, co jsem letos četla. Jsem nedočkavá na pokračování příběhu Juliette a Adama, který má vyjít v srpnu pod názvem Jsem zlomená. 

2 prsty mi lehce přejedou po látkou zakrytých ramenou a všechny svaly, všechny šlachy v mém těle se napínají a stahují do uzlů, které mi svírají páteř. Zůstávám v naprostém klidu. Ani se nehnu. Nedýchám. Možná že když už se nikdy nepohnu, tenhle pocit přetrvá navěky.
Už 264 dní se mě nikdo nedotkl.

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Ja som ju tiež práve dočítala a som absolútne nadšená! Páčila sa mi rovnako, ak nie viac ako Divergencia :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě kniha asi taky bavíla víc jak Divergence, právě teďka zvažuju, že si ji koupím, aby mi v knihovně nechyběla. :)

      Vymazat
  2. Knihu jsem nečetla, ale budu to muset brzo napravit, protože každý kdo jí četl tak říkal jak je skvělá :)

    OdpovědětVymazat