RC Review: Deklarace smrti

dubna 22, 2013

Český název: Deklarace smrti
Originální název: The Declaration
Autor: Gemma Malley
Série: Deklarace smrti 1
Počet stran: 256
Nakladatelství: Fragment


Anotace: Velká Británie, rok 2140. Život na Zemi se změnil od základů. Lidská civilizace už není ohrožena smrtelnými nemocemi, na které věda objevila léky. Nesmrtelnost však přináší i možná rizika - největším z nich je přelidnění. Proto byla přijata Deklarace - každý obyvatel může mít jen jedno dítě... Kdo zákony poruší, bude potrestán. Patnáctiletá Anna se narodila rodičům, kteří měli dvě děti. Nyní je označována za "Přebytečnou". Jaký život ji čeká? Dokáže se vyrovnat se svým osudem vyděděnce?

---

Jak bude vypadat svět v budoucnosti? A co třeba konkrétně rok 2140? Život na planetě je úplně jiný, lidé neumírají, jsou nesmrtelní. Vědci totiž vyvinuli lék zvaný Regener a díky němu zbavili svět rakoviny a dokonce i aids. Ale to nejzásadnější co Regener dokáže, je prodlužovat lidský život. Lidstvo se tedy zbavilo všech problémů. Tedy kromě jednoho a tím je přelidnění. A proto vznikla Deklarace, která nakazuje, že každý člověk může mít jen jedno dítě. Kdo se narodí jako druhý, je Přebytečný.

Hlavní postavou Deklarace smrti je patnáctiletá Anna, která patří mezi Přebytečné a která se celý život učila žít podle pravidel. Jejím jediným přáním je stát se užitečnou pro společnost a odčinit tak čin, který vykonali její rodiče tím, že si ji pořídili. Pak ale do Grange Hall, kde Anna žije s ostatními Přebytečnými, dorazí Petr. A ten obrátí Annin život doslova vzhůru nohama.

Chtěli byste taky být nesmrtelní? Když jsem přečetla tuhle knihu, tak jsem o to docela rychle ztratila zájem, protože jestli by pak život byl takový jak je představován, tak nestojí za to. Budoucnost v Annině světě je totiž pěkně krutá a vymývá lidem mozek. Anna sama je tím dobrým příkladem. Dokud nepoznala Petra, nenáviděla své rodiče, doslova plnila všechny rozkazy a tresty za jakýkoliv prohřešek brala jako správnou věc. S příchodem Petra se ale všechno změní. Neustále do Anny "ryje" a snaží se ji ukázat i jiný způsob žití.

Knížka Deklarace smrti patří mezi povedené dystopie. Ukazuje vlastně, co by se mohlo se světem stát. I když žijí lidé bez rizika nemocí a smrti, tak to stejně není ideální. Sice jsem Anně ze začátku nemohla přijít na chuť, přišla mi moc dětská. Hlavně způsob, jakým si psala svůj deník. Ale jak začínala vidět ten "skutečný" svět, tak jsem ji už měla raději.

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Ja som túto knihu čítala už dávno, ešte v prvom vydaní (s hroznou obálkou :D )a trochu som na ňu už aj pozabudla. Ale po tvojej recenzií mám úplnú chuť si dať re-reading :) Možno v blízkej dobe :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si ji zase přečti, je to dobrá oddychovka na víkend třeba. :)

      Vymazat