Recenze: Mráz ze záhrobí

března 29, 2013

Český název: Mráz ze záhrobí
Originální název: An Ice Cold Grave
Autor: Charlaine Harris
Série: Harper Connelly Mysteries 3
Počet stran: 312
Nakladatelství: Baronet

Anotace: Harper Connelyová a Tolliver Lang přijíždějí do Doraville v Severní Karolíně, kde mají pátrat po ztraceném dospívajícím chlapci. Po příjezdu zjišťují, že hoch je jedním z řady mladých lidí, kteří se záhadně ztratili během posledních pěti let. Přitom žádný z nich neměl důvod utéct z domova. Harper je mladá žena, která dokáže objevovat mrtvá těla. Tuto schopnost v sobě objevila v patnácti letech, po zásahu bleskem, a nyní jezdí se svým nevlastním bratrem Tolliverem po celé zemi a řeší zdánlivě beznadějné případy. Uspěje i v Doraville a objeví osm teenagerů pohřbených ve zledovatělé zemi. Všechny potkal konec, z něhož jde mráz po zádech. Harper by nejraději okamžitě odjela z městečka, než se tam sjedou novináři, ale stane se obětí nečekaného útoku a nedobrovolně se musí účastnit vyšetřování. Přitom se dozví řadu temných, léta pohřbených tajemství, jimiž je Dorville obestřené, a stává se z ní další pravděpodobná oběť, která může spočinout v mrazivém hrobě…

---



Ve třetím díle se znovu vracíme k Harper a Tolliverovi. Dostanou za úkol vypátrat ztraceného chlapce v Doraville a po příjezdu zjištují, že chlapcovo zmizení není ojedinělé. Na opuštěné farmě najde Harper nejen tělo chlapce, ale i dalších osm těl. Vše nasvědčuje, že hoši zemřeli velmi násilnou a krutou smrtí. Podle stop a době zmizení zjistí, že únosy trvají už šest let a že pachatel není jediný.

Pro Harper je nalezení pohřebiště otřesnou událostí. Rozhodne se odjet pryč z města, ale je nečekaně napadena a skončí v nemocnici. Policie ji proto nedoporučuje opustit město, a tak se zapojí do vyšetřování. Dozvídá se spoustu tajemství, která by měla být navždy skrytá, a začíná mít strach o svůj život.

Mráz ze záhrobí je zatím podle mě nejlepší díl. Oproti předchozím je o něco drsnější, brutálnější a napínavější. Dozvíme se i něco nového ze života Harper a Tollivera. Možná pro někoho šokující, ale tušit se to dalo.  Kromě Harper a Tollivera se objeví i staří známí Xylda, která je vědma a její vnuk Manfred. S Harper jsou už delší dobu přáteli a Manfred často projevu o Harper zájem.

Knížka je vážně napínavá a víc jak detektivku připomíná drsný thriller. V knize je i pár dosti nechutných scén, hlavně když Harper zjišťuje, jak byli chlapci znásilňováni, mučení a následně zavražděni nebo umučeni hladem. Mrazivá je docela scéna, kdy Harper pronásleduje vrah po lese a ona se schová u mrtvoly rybáře.

Mráz ze záhrobí je povedená a oddechová kniha. Rozhodně doporučuju všem, co mají rádi detektivní příběhy. Závěr je hodně překvapivý, ale když budete pozornými čtenáři a občas zapřemýšlíte, tak na
pachatele přijdete sami.

Série Harper Connelly Mysteries se už ale pomalu blíží ke svému konci. Nedávno totiž už vyšel poslední čtvrtý díl s názvem Tajemství ze záhrobí.

You Might Also Like

0 komentářů